Muzeul National al Satului " DIMITRIE GUSTI"JOI, 14 NOIEMBRIE, ORA 17.00

Echipa de proiect „TEZAUR UMAN VIU, TEZAUR DIGITAL” vă invită joi, 14 noiembrie, ora 17:00, la Muzeul Național al satului DIMITRIE GUSTI pentru a vă prezenta documentarul observațional intitulat TEZAUR UMAN VIU, TEZAUR DIGITAL. Acest documentar este parte a proiectului cultural cu același titlu, o inițiativă de digitalizare și de promovare a patrimoniului cultural imaterial, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

 „Bundița care-i pe mine, are patruzeci de ani! Am fost nun mare cu ea! Când va veni vremea să plec dintre dumneavoastră mă îmbrac național, cum mă vedeți acum. Și, în picioare, am să iau pantofi de lac; dacă-i iarnă, îmi iau căciulă, dacă nu, îmi iau pălăria. În halul ăsta mă duc! Plec, și după ce plec, nu mai stau de vorbă cu dumneavoastră!” ne-a povestit Traian Davidean, cel mai vârstnic TEZAUR UMAN VIU din România în timpul filmărilor din cadrul proiectului de digitalizare a mărturiilor tezaurelor umane vii din România.

În această vară au fost filmate 20 de persoane deținătoare ale titlului TEZAUR UMAN VIU din toate zonele geografice ale României. În cadrul proiectului, în afara interviurilor filmate, a fost realizat și acest documentar observațional, în care sunt evidențiate gânduri și impresii desprinse din aceste interviuri. 

Proiectul și-a propus sa ridice nivelul de constientizare al publicului român, cu precădere cel tânăr, asupra valorii și însemnătății patrimoniului cultural imaterial, să încurajeze cât mai multe persoane să descopere și să aprecieze patrimoniul cultural român integrat în marea cultură europeană, pentru a se consolida sentimentul de apartenență la un spațiu european comun, folosind instrumente digitale, preferate de noua generație, care este mai puțin expusă la acest tip de informație. Această inițiativă de digitalizare și promovare a patrimoniului cultural imaterial marca Gândește iute s-a realizat cu sprijinul partenerilor – Muzeul Național al satului DIMITRIE GUSTI și Asociația Comunelor din România – ACOR. 

Proiectul “TEZAUR UMAN VIU, TEZAUR DIGITAL” și-a propus să “tezaurizeze” digital mărturiile acestor meșteșugari, ce vor fi găsite pe website-ul www.tezaurumanviu.ro începând din data de 14 noiembrie 2019, ora 17, un website tip arhivă multimedia ce va constitui un bogat fond de izvoare etnografice și antropologice. De asemenea, proiectul susține promovarea patrimoniului cultural imaterial, poate crea noi instrumente de cercetare și conservare a acestui patrimoniu, dar și o bază de date relevantă pentru viitorii cercetători din domeniile etnografie, folclor, antropologie, sociologie, la care vor avea liber acces toți cei interesați.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

Tel: 0774074801

e-mail: camelia.moise2007@yahoo.com