Despre proiect

Despre proiect

Section Header Privire

de ansamblu

Interesul pentru cunoașterea și consemnarea fenomenului tradițional în România urmeaza o traiectorie ascendentă, în consens cu direcțiile similare europene. De aceea, și proiectul TEZAUR UMAN VIU, TEZAUR DIGITAL, și-a propus dezvoltarea unei componente de popularizare și evaluare etnografică, precum și realizarea unei arhive video cu interviuri ale persoanelor cărora le-a fost decernat acest titlu. Un prim interes al proiectului constă în faaptul că această arhivă va putea fi valorificată în multiple moduri și medii, de la cel academic, științific, educațional, patrimonial, până în rândul publicului larg.
Proiectul, prin natura selecției și analizei de conținut, urmărește dezvoltarea unor noi abordări interdisciplinare, dar și punerea în valoare a semnificației patrimoniului cultural al României. Deasemenea, echipa proiectului TEZAUR UMAN VIU, TEZAUR DIGITAL mai urmărește creșterea gradului de interes a tinerei generații pentru conservarea și perpetuarea cunoștințelor privitoare la patrimoniul cultural românesc deoarece, doar prețuindu-l putem descoperi diversitatea și putem iniția un dialog intercultural despre lucrurile pe care românii le au în comun cu restul Europei, la confluența dintre trecut și viitor.
Patrimoniul cultural comun presupune un sistem tradițional interpersonal de cunoaștere, iar noi am pornit de la premisa că ne aflăm în fața unui fenomen activ, a unui proces cu o dinamică determinată de contexte diverse, de la cel istoric și social, în care acționează două forțe: cea tradițională și cea inovatoare. Din acest motiv, acea parte care aparține tradiției, supusă șocurilor inovatoare, se cade a fi conservată, ea reprezentând sinteza culturală pentru una sau mai multe etape istorice determinante din existenta unui grup (etnic, socio-profesional, de vârstă, gen).
Patrimoniul cultural are o valoare universală, nu doar națională, atât pentru noi, ca indivizi, cât și pentru comunitățile și societatea din care facem parte.
Echipa TEZAUR UMAN VIU, TEZAUR DIGITAL consideră ca fiind foarte important să păstrăm, să ``tezaurizăm`` și să transmitem generațiilor urmatoare ceea ce reprezintă persoanele care au obținut acest titlu, căci patrimoniul cultural nu înseamnă ceva static, sau aparținând trecutului deoarece, în realitate, evoluează prin modul în care ne raportam la el, prin implicarea noastră.
Mai mult decât atât, patrimoniul cultural joaca un rol important în construirea viitorului Europei.

Read More

Etelca Barko, încondeiat ouă, satul Purcăreni, comuna Tărlungeni, județul Brașov. Creatoarea Barko Etelka a primit titlul "Tezaur uman viu" acordat de Ministerul in anul 2011. A fost profesoară de biologie în Sacele, lângă Brașov. În 40 de ani de carieră i-au trecut prin mână mii de elevi. La 7 sate, zonă de lângă Brașov, obiceiul încondeierii ouălor are peste 2 -300 de ani. Modelele au rămas de la bunici la nepoți și Barko Etelka a reușit să adune peste 150 de modele. „Este un obicei foarte vechi prin care fetele și femeile tinere transmiteau sentimentele spre băieți, bărbați care veneau a doua zi a Paștelui să stropească, că la noi e obicei de a fi stopit. Vin băieții, spun o poezie, cer voie să fim stropite, să nu ne ofilim, să rămânem tinere și frumoase cum am fost pe vremuri, după care primesc ouă încondeiate”, povestește batrâna doamnă.

Etelka Barko

Încondeiat Oua

Pera Bulz, taragotist, satul Basarabasa, comuna Vața de Jos, județul Hunedoara, este unul dintre puţinii români declaraţi „tezaur viu“ de UNESCO. Pera Bulz s-a născut în comuna hunedoreană Vaţa de Jos şi, deşi a rămas un om simplu, se poate bucura de o carieră artistică impresionantă. De-a lungul anilor, a adus muzica populară pe toate continentele. „De mic copil am visat la acest instrument şi mi-a creat din fragedă copilărie atât bucuria de a cânta, cât şi dragostea faţă de natură. Orice floare sau peisaj din natură făcea să îmi vină în minte o melodie“, spune Pera Bulz. Cariera sa de-o viaţă a fost încununată de un titlul acordat de UNESCO în octombrie 2013. „Am primit din partea celor de la UNESCO distincţia de «tezaur uman viu», care mi s-a acordat pentru activitatea mea bogată artistică şi ca păstrător al tradiţiilor populare. Iniţial, nu am ştiut ce înseamnă acest titlu. Cei de la UNESCO au venit la mine şi mi-au luat un interviu, în care le-am povestit despre viaţa mea, le-am arătat premiile, diplomele şi celelalte distincţii primite de-alungul carierei. Anul trecut, am aflat că am fost inclus ca tezaur viu în patrimoniul UNESCO, dar nici atunci nu ştiam exact ce reprezintă acest lucru. M-am bucurat totuşi“, spune hunedoreanul.

Pera Bulz

taragotist

Cornel Bumb, interpret popular - Trio Transilvan Zorile, comuna Mociu, județul Cluj. Este unul din cei trei membrii ai formației Trio Transilvan Zorile, alaturi de Ţuli Carol si Covaci Băbuţ.

Cornel Bumb

interpret popular

Valer Burzo, rapsod popular, comuna Suciu de Sus, județul Maramureș. „Omul nu poate a cânta dacă nu simte o durere, ceva. Așa și eu eram singur cuc prin padure. Și mi se făcea dor și cântam”, a mărturisit septuagenarul.

Valer Burzo

rapsod popular