Joaca dupa datina

Fie că joacă după datină, „românește de împerecheat”, „românește în ponturi”, „românește de învârtit”, „hărțag în două laturi”, fie că știu hori din grumaz sau să țeasă trăistuţe „de duminică” purtate ca accesoriu al costumului popular, trăistuţe „de hotar”, purtate de cei care mergeau la muncă, pentru a transporta mâncarea, sau „de mort”, ce era dată celui ce începea să sape groapa, feţe de masă „năvădite în flori”, în amestec de bumbac şi fuior, „chindeauă” în 2 şi 4 iţe, cu alesătură şi urzeală din bumbac sau cu „hir de chedecă” în urzeală şi băteală, cu negru şi galben, „pentru că asta-i e menirea”, artiștii denumiți TEZAURE UMANI VII nu dau niciodată liniște ulițelor satului.

Acolo, niciodată, ulițele satului nu mai sunt pustii…

Când încep să vorbească despre meșteșugul lor, nu le observi vârsta, deși sunt mult peste vremea pensiei. Vorbesc cu caznă și cu credință despre lucrurile numai de ei știute și păstrate cu sfințenie, despre timpurile când oamenii se adunau, în ceasul lor de bucurie, pe acele ulițe mai largi și se puneau pe joc. „Erau trei feluri de jocuri, ale copiilor, ale celor care nu făcuseră armata, și ale celor care veniseră din armată”, și-au amintit interlocutorii noștri.

Adevărați mentori ai culturii tradiționale în satul lor, TEZAURELE UMANE VII au luptat să formeze generații de oameni care să preia și să transmită mai departe tezaurele de înțelepciune meșteșugărească și tehnică ancestrală pe care le dețin. Unora le-a ieșit, altora, mai puțin…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *